Het omkatten der Elektriek

In Breda hebben ze weer eens wat uitgevonden, het omkatten van elektriek in je huis. Het is heel eenvoudig.

Via de kruipruimte achter het beschot op zolder maak je een gat van een meter bij een meter naar het pand van de buren, waar je vervolgens in het hartstikke donker, midden in de nacht stiekem stroom gaat aftappen. Het is een gevaarlijk karwei. Al drie Bredanaars hebben er een lelijke smak bij gemaakt. Die woonden in een vrijstaand huis.

Aangezien radioamateurs zoals ik hebben door geleerd in de geheimen van de elektriek, ben ik de aangewezen persoon om eens uit te leggen hoe het zit of liever gezegd waar zit, de stroom bedoel ik. In Eindhoven bijvoorbeeld zit de stroom in draden. Daar heeft Philips vermoedelijk de hand in gehad, want anders kan ik het ook niet verklaren. Uit de bruine draad komt bruine stroom, uit de blauwe draad blauwe. Probeer nooit een boterhammetje te roosteren met blauwe stroom, want dan komt het er heel raar uit te zien. Een mixer doet het pas echt goed als je een klein beetje blauwe voorzichtig mengt met een klein beetje bruine stroom. Ik zeg : Voorzichtig, want doe je het te wild, dan krijg je blauwe vonken en bruine rook.

Leergierige mensen hebben inmiddels wel ontdekt dat er soms ook nog een geel/groene draad bij zit. Dat klopt, daar stoppen ze bij de centrale milieuvriendelijke stroom in, voor het groene wasprogramma. In Breda hebben ze nog een heel andere soort stroom. Die zit, zoals het hoort, nog gewoon in de muur. In dikke muren zit sterkstroom, in dunne muren zit zwakstroom. Om de stroom eruit te krijgen zitten hier en daar kleine gaatjes in de muur. Meestal zijn dat er twee. Dat is heel slim bedacht. Als er een van verstopt raakt, heb je altijd de andere nog. Bovendien is het handig als er een schemerlampje van moet branden dat twee kapjes heeft, zoals in de betere kringen in Breda nog het geval is. Het is altijd verstandig om de gaatjes dicht te houden, anders loopt de stroom uit de muur. Wij technici spreken in dit verband zeer toepasselijk van lekstroom. Om het lek te stoppen zijn er bijzonder handige instrumentjes in de handel. De volksmond spreekt van \"stekkers\". Wij technici noemen liever man en paard en spreken van \"contactstop\". De stoppen zoals het grote publiek die kent dienen er alleen maar voor om te voorkomen dat de meterkast volloopt met stroom. Niet dat het kwaad kan, maar het geeft zo\'n rommel in huis.

Enfin, het is nu duidelijk waarom lichtknopjes halverwege de muur zitten. Tot zo hoog staat meestal de stroom. Terug naar de Bredase affaire.

Daar is een listigaard op het idee gekomen een gat in de muur te maken om aldus stroom van zijn buurman te kunnen aftappen. Zoiets doe je uiteraard niet openlijk, want dat zou tot ruzie leiden. Zoiets doet een Bredanaar in het donker, achter het beschot op de vliering, slechts bijgelicht door een knijpkat. Als iemand beweert dat hij de kat in het donker knijpt, wil dat gewoon zeggen dat bij hen thuis het licht brand op kosten van de buren.

Het is technisch niet eens zo eenvoudig. De stroom die je gelijk tegen komt zodra je een paar stenen hebt losgebikt noemen we gelijkstroom. Die is van jezelf en het zou niet snugger zijn om die te gaan aftappen. Nee, je moet aan de andere kant van de spouw zijn. Daar wisselt de stroom van eigenaar en heet dus wisselstroom. Ja, zeg dat wel, de leer van de elektriek is veel eenvoudiger dan je denkt. Je begrijpt gewoon niet waarom elektriciens er zo moeilijk over doen. Wie stiekem de stroom bij de buren aftapt hoeft er zelf geen cent voor te betalen. Dat is duidelijk. Tapt de buurman op zijn beurt de stroom af bij de volgende buurman, dan branden ook bij hem de lampen gratis. Gaat de volgende buurman weer een buurman verderop, zijn er al 3 die energiezuinig zijn. Gaat een heel huizenblok aldus te werk, dan heeft de laatste in de rij een probleem. Maar geen nood, hij kan in het holst van de nacht, slechts bijgelicht door een Witte Kat, de straat oversteken en dan bekijkt hij maar hoe het verder moet. Ik heb het even zitten uitrekenen, als iedereen nu eens naar Bredase voorbeeld de stroom stiekem bij zijn buren gaat betrekken, besparen we in dit land met z'n allen minstens 90% op de totale stroomkosten.

En nou vraag ik je: is dat milieu, of is dat milieu? Ja toch?