Museumbos, Almere

Vandaag zijn we naar het Museumbos geweest. Volgens de site van het museumbos:

De Stichting Bosland nam in 2000 het initiatief tot het Het Museumbos. Het bestaat uit een aantal landschapsparken met ieder een oppervlak van een hectare gelegen in het Cirkelbos bij Almere Haven. De percelen zijn afzonderlijk door steeds andere ontwerpers en kunstenaars vormgegeven. Het is niet alleen een genot om door de steeds veranderende zalen van dit museum te dwalen. Ze dagen de bezoeker ook uit zich te verhouden tot de stad waar hij vandaan komt en zijn idee over cultuur en natuur te onderzoeken.

De wandelaar doorziet het spontane en onvoorspelbare van de natuur bij Zalm in blik en voelt de rol van de tijd bij Tempo en Bos der verandering. Hij gaat door de poort van In eenzaamheid en beleeft het oude boerenland bij Vlierbomenbloesembessenbos. Lopend door Labyrint neemt hij zichzelf onder de loep en door Berg te beklimmen wordt zijn verlangen naar uitzicht over de polder ingelost. Seizoen, jaar, dag en uur zijn allemaal even bepalend voor het beleven van deze, vrij toeganklijke, kunstwerken.

We zijn begonnen met “De Berg”, een berg van 30 meter hoog met een mooi pad naar boven. Boven zijn bankjes en een gedenksteen en kun je genieten van het uitzicht. Van daaruit konden we de zendmasten bij Zeewolde, maar ook het centrum van Almere Stad zien. Leuk is dat er ook schapen lopen in dit gebied. Ze zijn wel een beetje schuw, maar als je rustig loopt, blijven ze aan de zijkant liggen / staan en kun je foto’s maken.

Iets naast de berg is er nog “Zalm in blik” en “Bos der verandering”. Vanwege de tijd hebben we deze overgeslagen.

We zijn daarna doorgelopen naar “Het Labyrinth”. Helaas was het al aardig begroeid en hebben we alleen rondje binnen het hekwerk gelopen langs de buitenranden.

We hebben onze tocht afgesloten met een stukje ouderwets cirkelbos dat terug leidde naar de parkeerplaats. Voor de volgende keer kunnen we de andere kant nog verkennen. Daar is nog het “Vierbomen bloesem bos”, “Tempo” en “In eenzaamheid”. Verderop naar het westen zag ik op Google Maps nog 2 grote cirkels, deze hebben niet een aparte naam, maar die gaan we binnenkort ook bekijken.

Ook zin om te gaan?

Dit is de locatie op Google Maps. Je kunt er makkelijk parkeren en het parkeren is gratis! 🙂

Scroll to Top