Radio / Luisteramateur
📻

Radio / Luisteramateur

Vroeger had ik al een 'bakkie', ik was vaak te vinden op de 27 MC band en had zo contact met veel anderen in mijn buurt. Later ben ik ook met Packet Radio aan de gang gegaan. Eerst met een Baycom modem en TFPCX, maar later ook met een TNC en KPC-3. Ik heb zelfs een tijdje een lokaal packet radio BBS gehad waarbij gebruikers berichten konden achterlaten voor anderen in Nederland die ook op het NLNET waren aangesloten.

Luisteramateur

Inmiddels gebruik ik zelf geen zender meer en het heeft me nooit echt getrokken om mijn examen te halen om radio zendamateur te worden. Ik vind het wel leuk om mee te luisteren en zelf te kijken wat er allemaal te ontvangen is. Nu gebruik ik een Airspy R2 gekoppeld aan een multiband SkyRaker scanner antenne die buiten op het dak staat.

image
image

Dat is ook leuk met de jaarlijkse Ballonvosenjacht waarbij een zender en baken de lucht in gaat aan een weerballon die amateurs dan moeten uitpijlen en vinden. Over de repeater die ook onder de ballon hangt zijn vaak leuke contacten die worden gelegd en dat vind ik dan weer leuk om naar te luisteren en mee te schrijven.

image
image
image
image
image