Hypocrisie van de Nederlanders

Tijdens een wandeling in het bos — een activiteit die ik regelmatig doe — zag ik een stapel (kerst)bomen op de grond liggen met kaartjes eraan met namen. Kennelijk heeft iemand bomen omgezaagd en toebedeeld aan bepaalde personen. Het zijn kerstbomen, dus deze bomen zullen vermoedelijk aankomende week worden verplaatst naar iemand zijn/haar woonkamer of bedrijvenpand. Als natuurliefhebber schoot me te binnen hoe hypocriet sommige medelanders zijn.

We hebben de mond vol van vervuiling, stikstofuitstoot, CO2 uitstoot en hoe we de klimaatveranderingen tegen kunnen gaan. Dezelfde mensen rijden – net als ik overigens – in een vervuilende benzineauto door heel het land, gaan het liefst twee keer per jaar op vakantie en dan wel met het vliegtuig en zo ver mogelijk weg en hangen heel de tuin en het huis vol met kerstlampjes vanaf begin december tot eind Januari. En sommigen van ons laten dan ook een boom omhakken om deze vervolgens deze dode boom een tijdje in huis te zetten waarna hij wordt weggegooid. Kerstbomen fik is er tegenwoordig nauwelijks nog, maar de kans is evengoed nog groot dat de bomen in een vuilverbanderiij terecht komen.

En waarom?

Waarschijnlijk omdat het zo lekker ruikt ofzo. Wij hebben al jaren een nepboom. Ieder jaar stoppen we hem weer terug in de doos na de kerst. Er hoeven geen bomen voor omgehakt te worden en het levert niet een hoop vuil op ieder jaar dat weer op de een of andere wijze moet worden opgeruimd.

Nou vind ik het geen probleem als je twee keer per jaar op vakantie wilt met het vliegtuig en met je vervuilende auto het land doorkruist, maar zullen we dan ophouden met dat hypocriete gezwam over het milieu?

Ikzelf blijf gewoon auto rijden, maar we gaan al jaren op vakantie in eigen land, op nog geen half uur rijden vanaf ons huis. We hebben een nep-kerstboom en ik zet de lampjes uit als we er niet zijn of ze niet nodig hebben. We stoken ook geen hout in onze houtkachel, maar gebruiken de stadsverwarming om het huis te verwarmen. Een beter milieu begint bij jezelf zullen we maar zeggen. Ik hoop dat ik nog lang kan genieten van de bossen om ons heen. Vermoedelijk kan ik de komende jaren – net als dit jaar – ook rustig op blote voeten en korte broek blijven lopen in de winter, want de temperaturen lopen steeds verder op. Rond de 11 graden is dat namelijk prima te doen!


Foto is begin december genomen in de Almeerse bossen

Scroll to Top