Die spijker moet er wel in!

In Nederland debatteren we net zo lang ergens over totdat er een middenweg is gevonden. Werkt dat echter wel altijd? In de huidige corona crisis is snel en sterk handelen essentieel.

Ken je dat gevoel dat je voor het eerst een nieuw wandelpad op bent gegaan en het eigenlijk tijd begint te worden om naar huis te gaan, maar je bent al zo ver. Omdraaien betekent het hele stuk terug, terwijl een klein stukje verder wandelen wel eens een bruggetje over het water kan opleveren, hetgeen je wandeltocht aanzienlijk korter maakt. Je besluit nog even verder te wandelen. Naarmate je verder wandelt en er nog steeds geen brug in zicht komt, zit je met een dilemma. Met elke stap wordt de drang om door te lopen groter omdat statistisch gezien de kans steeds groter wordt dat je die brug wel tegenkomt en je hebt er al zoveel tijd in geïnvesteerd. Na een kwartier besluit je toch om te draaien en het hele stuk terug te wandelen. Achteraf gezien was het verstandiger geweest meteen al om te draaien.

Dit is precies wat we nu doen met de corona maatregelen. Steeds een stapje verder, maar niet echt doorpakken. Horeca dicht, maar bioscopen blijven gewoon open. Buiten maximaal 4 mensen in een groepje, binnen nog steeds 30 mensen bij elkaar toegestaan.

En dan bij elk dagcijfer dat ook maar enigszins onder dat van gisteren valt meteen de overwinning uitroepen. “Er is afvlakking!”

Er is geen twijfel dat een crisis zoals de corona crisis waar we nu in zitten veel “kost”. Niet alleen economisch, maar ook op psychologisch vlak en in allerlei andere delen van de samenleving. De vraag is echter, willen we echt blijven “polderen” en allerlei “net niet” maatregelen nemen om er vervolgens na 3 weken achter te komen dat we niet zijn waar we willen zijn, of zou het beter zijn om echt serieus en streng in te grijpen zodat we “kort maar krachtig” het virus de kop in drukken om vervolgens weer snel te komen met versoepelingen?

Dat is wat Tomas Pueyo omschrijft als “The Hammer and the Dance” op Medium:

Image for post
  • Snel en daadkrachtig ingrijpen met vergaande maatregelen
  • Aantal besmette personen zoveel omlaag brengen dat er echt heel weinig overblijven
  • Bron en Contactonderzoek wordt weer mogelijk
  • Effectief indammen wordt weer mogelijk
  • Samenleving is weer grotendeels vrij

Uiteindelijk zijn de kosten van een snelle, maar strenge lockdown misschien wel veel lager dan dat halfbakken gedoe waar we nu in zitten, wie zal het zeggen.

Klik op de tweet (tijd) om de hele ketting te tonen met interessante inzichten van Bert Slagter, lid van het Covid Red Team NL

Scroll to Top