WhatsApp

Je kunt mij helaas niet via WhatsApp bereiken. Ik heb het wel gehad, maar ik heb mijn account verwijderd.

Waarom geen WhatsApp?

Ik hecht aan mijn privacy. WhatsApp is in Februari 2014 overgenomen door Facebook. Ik vertrouw Facebook niet en Facebook doet helemaal niets om mijn privacy te waarborgen.

Ondanks dat er wel end-to-end encryption wordt toegepast, is nu ook de laatste oprichter van WhatsApp bij Facebook weggegaan. Niet geheel ontoevallig kondigde Facebook aan volgend jaar te starten met advertenties in de "status" feature van WhatsApp (niemand in mijn kringen gebruikt dat).

Nu is het nog maar een functie die zowat niemand gebruikt, maar het opent de deur voor veel meer reclame, zoals tussen je chats in. Bij het openen van een chat, of misschien wel een pre-roll voordat je een videogesprek begint.

Er is overal om ons heen reclame. Ik zit niet te wachten op reclame en al helemaal niet wanneer ik wil communiceren met mensen die er voor mij toe doen. Daarom kies ik ervoor dat anders op te lossen.

Geen Facebook

Ik ben actief bezig geweest om mezelf los te maken van Facebook. Ik heb geen Instagram account en nu zelfs helemaal geen social media accounts meer. Ik heb ook mijn Facebook account verwijderd. Alleen WhatsApp was nog over en die heb ik ook in de ban gedaan.

En nu?

Je kunt me nog steeds bereiken op verschillende manieren. Mijn voorkeur gaat uit naar Threema, een app die lijkt op WhatsApp, maar waar een bedrijf achter zit waar ik wel het volste vertrouwen in heb. Het business model van dit bedrijf is niet advertenties en zoveel mogelijk te weten komen over mij, maar een betaalde dienst met privacy hoog in het vaandel. De app koop je eenmalig voor minder dan € 5 en je kunt vervolgens onbeperkt chatten en bellen zonder extra kosten. Er is geen reclame, je hoeft zelfs niet eens je echte naam op te geven.

Vind je het niks om een andere chat app op je telefoon te installeren? Maak gerust gebruik de chatfunctie op deze site of SMS, ouderwetse e-mail, telefoon of stuur een kaartje.

Om met mij te kunnen communiceren via WhatsApp, moet mijn telefoonnummer in je contactenlijst staan. Als je mij op WhatsApp hebt gehad, heb je mijn nummer dus. In dat geval kun je me ook altijd een SMS sturen. Bij veel abonnementen is SMS tegenwoordig helemaal gratis.