Blote voeten

image

💡

Ik loop meestal op blote voeten, ook als we boodschappen doen, naar familie gaan of gewoon zomaar even buiten een wandeling maken. Hier lees je waarom en hoe dat zo gekomen is.

Gewone schoenen

Ik heb altijd schoenen gedragen. Toen ik jong was voornamelijk sportschoenen ‘sneakers’, later meer ‘gewone schoenen’. In huis loop ik wel al heel lang op blote voeten en natuurlijk op de plaatsen waar het gebruikelijk is zoals in een zwembad, op het strand et cetera. Na elke aankoop moesten de schoenen weer ingelopen worden met ongemak in het begin omdat de schoen zich moet vormen. Na een tijdje gaat dat beter gelukkig. Het is altijd een heerlijk gevoel om de schoenen weer uit te doen. Hoe lekker schoenen ook zitten, het is altijd beklemmend. Ik heb schoenen gehad met extra vering op allerlei manieren. Het loopt in het begin gek, maar na een tijdje ben je het weer gewend en vraag je je af waarom je eigenlijk die speciale schoenen gekocht hebt.

Barefoot schoenen

image

Via via kwam ik op het fenomeen Barefoot schoenen. Dit zijn schoenen met speciale kenmerken:

 • Geen hak of andere vormen waardoor je voeten altijd plat op de grond staan
 • Flexibel zodat de schoen zo min mogelijk in de weg zit
 • Dunne zool waardoor je veel meer voelt van het oppervlak waar je op loopt

Deze schoenen hebben veel voordelen, waaronder minder kans op rugpijn, enkelpijn, zere knieën en een betere houding in het algemeen. Het menselijk lichaam blijkt zo in elkaar te zitten dat het zich het beste kan bewegen als je voeten plat op de grond staan. Niet op (hoge) hakken dus, zo plat mogelijk. Je voeten worden ook ‘lui’ door altijd maar opgesloten te zitten in stugge schoenen. In je voeten zitten heel veel zenuwen en spieren, maar bij veel mensen doen ze heel weinig. Je loopt niet met je voet zelf, maar je verplaatst je hele voet en landt voornamelijk op je hak bij het wandelen. Dit creëert een schok bij elke keer dat je je voeten neerzet in je hele lichaam waardoor er extra belasting is op je gewrichten zoals je knieën, maar ook je rug en nek. Het blijkt dat mensen op blote voeten totaal anders lopen vergeleken met mensen die op schoenen lopen.

Geïntrigeerd door de vele voordelen en nieuwsgierig als ik ben, heb ik mijn eerste paar barefoot schoenen gekocht. In de handleiding staat dat je de schoenen met sokken aan kunt dragen of gewoon met blote voeten in de schoen. Ik wilde maximaal voordeel, dus koos voor blote voeten. Het was winter en best koud buiten (vaak onder 0 graden), maar tot mijn grote verbazing had ik geen koude voeten bij wandelingen. Alleen als ik langere tijd stil moet blijven staan op een koude ondergrond, koelen mijn voeten af en veroorzaakt dat op den duur kramp en een pijnlijk gevoel. Bij gewoon wandelen, waren mijn voeten heerlijk warm en soepel.

Ook voelde ik elk randje tussen stoeptegels, takjes en steentjes en een duidelijk verschil tussen lopen op tegels, asfalt, gras of zand. In het begin zet je je voeten heel voorzichtig neer en ‘lees je de weg’ voor je en kijk je voortdurend naar beneden. Dit doe je vooral omdat het soms pijnlijk is als je op een steentje of tak staat. Na een tijdje gaat dat echter weg, enerzijds omdat je voeten minder gevoelig worden en anderzijds omdat je hebt geleerd anders te lopen. Als ik nu op een takje stond, voelde ik dat gelijk en kon ik – voordat ik mijn hele gewicht op die voet zette – gewoon mijn voet iets verzetten waardoor er geen pijn is. Ook zie je automatisch takjes en steentjes beter liggen, zelfs als je gewoon overeind loopt en om je heen kijkt.

Mijn barefoot schoenen had ik vanaf het begin aan naar kantoor en in mijn vrije tijd. Overal naartoe, ook boswandelingen deed ik op deze schoenen. Dat is overigens best een nadeel, ik had gekozen voor redelijk nette zwarte schoenen. Als je die naar kantoor of in de stad aan doet, is het wel fijn als ze niet al te modderig en vies zijn. Na een gemiddelde boswandeling moest er dus goed gewassen en gepoetst worden.

Ik heb uiteindelijk ander 'schoeisel' gevonden in minimalistische stijl:

Skinners
Skinners, eigenlijk sokken met een rubberlaag eronder zodat je ze buiten kunt dragen
Shamma warriors
Shamma warriors, een Vibram zool met bandjes erop
Xeroshoes Cloud
Xeroshoes Cloud — deze zitten het lekkerste, maar zijn relatief zwaar
Nieuwste aanwinst,
Nieuwste aanwinst, Vibram FiveFingers EL-X, een lichtgewicht 'handschoen' voor je voeten, elke teen kan afzonderlijk bewegen
💡

Op blote voeten is meestal het prettigst (en goedkoopst), maar soms liggen er teveel scherpe steentjes, of is in de zomer het asfalt of de straat gewoon te heet om zonder bescherming op te lopen. Daarom zijn deze minimalistische schoenen

Blote voeten

image

Door me verder in te lezen kwam ik onder andere @BarefootIsLegal tegen. We zouden het bijna vergeten, maar wist je dat we relatief gezien nog maar kort op schoenen lopen in de evolutie van de mens? Afhankelijk waar je kijkt, bestonden er al (voorlopers van) mensen 2 miljoen – 200.000 jaar geleden. Echter dragen we pas schoenen sinds ongeveer het jaar 15.000 voor Christus. De eerste schoenen waren voornamelijk dierenhuiden die onder de voet werden gedragen ter bescherming tegen de kou. Dit stelde de mens in staat om naar gebieden te gaan waar men eerst niet kon komen vanwege de kou. Mijn interesse was gewekt, ik besloot wat meer op blote voeten te gaan proberen.

Schoenen in de moderne stad en natuur

Schoenen werden dus voornamelijk gedragen als bescherming tegen kou of scherpe voorwerpen. In de hedendaagse stad is er in Nederland echter weinig noodzaak voor schoenen. Steden liggen vol met tegels en – in tegenstelling tot wat er door velen wordt gedacht – is het er zelfs vrij schoon. Er ligt vrijwel geen glas op straat of andere scherpe voorwerpen. Het blijkt dat moderne steden prima geschikt zijn om op blote voeten doorheen te wandelen. Ook in de natuur is het geen enkel probleem. Een schelpenpaadje is bijvoorbeeld best pijnlijk, maar wandelen in het bos (ook met takjes op de grond) gaat prima. De eerste keren gingen we weg op blote voeten met de schoenen in de kofferbak van de auto. We zochten voornamelijk zand op zoals de duinen en heide’s. Dit is lekker zacht voor de voeten en doet over het algemeen geen pijn. De eerste wandelingen zaten de schoenen nog in de rugtas, maar die bleven al snel in de auto.

Behalve zand en gras bleek ook het bos prima geschikt om met blote voeten te wandelen. Naarmate je meer op blote voeten wandelt, wordt de boog van je voeten sterker en worden je voeten ook minder gevoelig. Kleine takjes of steentjes doen helemaal geen pijn meer als deze onder je voeten komen. Het heeft ook andere voordelen, behalve dat je sterkere voeten krijgt, kun je ook ineens eenvoudig in een natte omgeving wandelen. Zo liepen we laatst bij Zeewolde door modder en gras met een laag water erop. Als je niet bang hoeft te zijn dat je schoenen vies worden of er water in je schoenen komt, blijk je ineens heel gemakkelijk overal te kunnen komen.

Winkels, restaurants

Na het wandelen moesten er wel eens boodschapjes gedaan worden. Zo liepen we op blote voeten op de heide bij Soest en stapten we blootvoets in de auto om vervolgens uit te stappen bij een tankstation voor een ijsje. Het voelt gek om op blote voeten een tankstation in te lopen, maar het is verbazend hoe snel dat went. Buiten wat vreemde blikken hebben we tot op heden nog geen commentaar gekregen. Ook een bezoekje aan Albert Heijn na het wandelen ging prima op blote voeten. Wist je dat de vloer bij de koelkasten best fris is en dat heerlijk aanvoelt?

Mede door de corona pandemie ben ik nu vrijwel 24/7 op blote voeten. Als ik wel eens schoenen aan doe, voelt dat beperkend en vreemd.

Mythes over blote voeten

 • Het is bij wet verboden op blote voeten te rijden niet waar, het is zelfs veiliger dan op slippers of hoge hakken
 • Je wordt snel verkouden niet waar, je wordt verkouden van een bacterie dat via de neus of mond binnenkomt, niet van kou en ook niet via je voeten!
 • Het is onhygiënischer dan schoenen niet waar, je voeten hebben van nature een zurige bescherming laag waardoor bacteriën geen kans hebben, in tegenstelling tot schoenen waar ook nog eens veel meer vuil aan blijft plakken. Hoe vaak was jij je schoenen?
 • Je krijgt voetschimmel en andere nare dingen als je op blote voeten loopt nee, in tegendeel, schimmel voelt zich prettig als het warm en vochtig is, blote voeten drogen gemakkelijk
 • Voeten gaan stinken als je op blote voeten loopt nee, voeten gaan stinken als je ze opsluit in schoenen en gaat zweten. Voeten stinken niet uit zichzelf
 • Er ligt overal glas en andere scherpe voorwerpen niet waar, al die tijd dat ik buiten op blote voeten wandel, heb ik nog nooit iets in mijn voeten gehad, sterker nog, na een wandeling in de stad is een beetje water voldoende om het weer schoon te maken
 • Het is onveilig, er kan iets op je voeten vallen ja, er kan overal iets op je voeten vallen, maar hoeveel bescherming biedt een normale schoen zonder stalen neuzen?
 • Meer…

Reacties

Mensen reageren vaak door te kijken als je ergens met blote voeten binnenkomt. Dat is ook logisch, het is ‘vreemd’ omdat er niet veel mensen zijn die het doen. Ik heb nog geen enkele vervelende opmerking gehoord. Wel een aantal positieve opmerkingen;

 • Op de heide bij Bussum waar een mevrouw ons complimenteerde “zo, alle vier op blote voeten, wat goed!”
 • Op de heide bij Soest waar diverse kinderen aan hun ouders vroegen of ze alsjeblieft ook op blote voeten mogen, net als wij
 • In een bos bij Almere waar een mevrouw mij aansprak. Ze vond het fijn te zien dat er nog steeds mensen zijn die van de natuur genieten op blote voeten en wilde er graag van alles over weten, wellicht gaat ze het binnenkort zelf eens proberen?
 • Bij diverse winkels de opmerking “ben je niet eens vergeten?” of “is dat niet koud?”
 • In de wijk tijdens een avondwandeling waarbij een meisje van rond de 20 tegen haar vriend fluisterde “die meneer heeft geen schoenen aan” waarna ik antwoordde met “dat klopt, schoenen heb ik thuisgelaten”, waarna ze met een rood hoofd snel de andere kant op wandelde
 • In een kinderspeeltuin waar een moeder naar eigen zeggen jaloers was omdat we zo lekker op blote voeten aan het spelen waren (doe dan ook je schoenen uit, lol!)

Het zal vast nog wel eens gebeuren dat we wel opmerkingen krijgen. Ik ben er niet bang voor, mensen denken en zeggen maar wat ze willen. Ik wil niet meer anders. En mocht het toch een probleem worden, kunnen we altijd nog barebottom shoes aanschaffen, dat zijn geen echte schoenen, maar de bovenkant van de voet is bedekt, waardoor mensen niet direct zien dat je op blote voeten loopt. Persoonlijk denk ik dat het niet nodig zal zijn.

image
image
image
image
image
image
image

Zelf beginnen?

Als je zelf wilt beginnen, hierbij nog enkele tips.

 1. Begin thuis, binnenshuis en in de tuin
 2. Neem schoenen of slippers mee als je op pad gaat, zo kun je altijd wat aandoen als het toch onprettig wordt, zeker in het begin moeten je voeten erg wennen
 3. Als je eelt hebt, koop een eeltrasp of anders op z’n minst een voetenvijl. Zo kun je na een paar dagen wandelen je voeten wat minder ruw maken en kunnen je voeten wat beter tegen de veranderingen in belasting. Overigens had ik altijd al een beetje eelt op mijn hielen en wordt dat nu juist minder door het wandelen op blote voeten.
 4. Neem doekjes mee zoals billendoekjes of “toetenboeners” zodat je je voeten schoon kunt maken als ze erg vies geworden zijn
 5. Bij boswandelingen, zeker als je wel eens van de paden af gaat en door de modder gaat enzovoorts: een waterfles en een klein wasbakje waar je je voeten in kunt wassen mee in de kofferbak, zo blijft je auto schoon
 6. Wees voorbereid op vreemde blikken, leg uit waarom je op blote voeten loopt als iemand er om vraagt

Overigens zijn er door heel Nederland “blote voeten paden”. Wij zijn er nog niet geweest, maar het is vast een leuke manier om diverse ondergronden te proberen op blote voeten zonder dat iemand je vreemd aankijkt.

Kijk ook dit filmpje waarin Sabrina Fox verteld over hoe zij nu dagelijks op blote voeten loopt en wat het voor voordelen bied: