Ik ben de afgelopen dagen bezig geweest met mijn website. Ik werkte met Hugo, een static site generator. Hierbij maak ik de artikelen op in MarkDown en run ik een programma (Hugo.exe) om mijn site te genereren. Dit maakt de site extreem snel (alles is statisch, er hoeft niets berekend / gerenderd te worden op de server) en extreem veilig (er draait helemaal niks, geen PHP, MySQL of wat dan ook).

Echter vond ik het vervelend worden om even snel een artikeltje te plaatsen. De meeste artikelen hebben één of meer foto's. Die moet ik dan eerst bewerken, schalen, van watermerk voorzien, dan plaatsen in een map en verwijzingen schrijven in mijn artikel naar elk plaatje. Dit is ook niet te doen op een telefoon, ook omdat aan het einde Hugo.exe gedraaid moet worden en de bestanden op de FTP server van mijn website provider geplaatst moesten worden.

Ik kwam Grav tegen, een CMS dat werkt zonder database en in veel opzichten op Hugo lijkt. Ook dit CMS werkt met MarkDown bestanden en feitelijk hetzelfde systeem als Hugo, maar het admin gedeelte draait in PHP op de webserver. Hierdoor kan ik overal vandaan toegang krijgen tot mijn website en artikelen plaatsen. Uploaden van plaatjes is niet meer werk dan de bestanden op een pagina slepen waar ik het artikel schrijf. Verwijzingen naar de plaatjes in het artikel maken is 1 muisklik. Het CMS maakt op de achtergrond nog steeds statische bestanden aan en daardoor is een en ander supersnel. Alleen het zoekscherm resulteert in het renderen van de resultaten.

Grav heeft buiten de admin interface nog enkele voordelen, waaronder de mogelijkheid "hidden" pagina's te maken. Pagina's die ik aanmaak en vrij toegankelijk zijn als je de link hebt, maar verder onzichtbaar zijn voor zoekmachines en andere bezoekers. Ik gebruik dergelijke pagina's vaak om foto's te delen van een feestje bijvoorbeeld of artikelen te delen met een select gezelschap, bijvoorbeeld door de link in een Whatsapp groep te plakken. Grav heeft deze mogelijkheid ingebouwd.

Het omzetten van de content had ik geautomatiseerd kunnen doen, Grav werkt in de achtergrond alleen maar met mappen en bestanden (.md bestanden voor de content). Ik wilde het echter toch even opruimen weer en heb er dus voor gekozen de content semi-handmatig te importeren door deze opnieuw aan te maken in Grav. Ik heb wel de markdown bestanden van Hugo gebruikt als basis, waardoor de opmaak al direct mee kwam. De plaatjes moesten wel even opnieuw worden verzonden, deze zijn in Grav namelijk "per pagina" (artikel), terwijl in Hugo alle plaatjes in een map /static/img stonden.

Mensen die niet zo thuis zijn in MarkDown kunnen Grav nog redelijk gebruiken omdat er een mooie editor in zit die de basis MarkDown opties al kan gebruiken d.m.v. een muisklik. Wel is het nog enigszins technisch, bijvoorbeeld als ik een gallerij van plaatjes wil maken. Daar moet toch wel een stukje 'code' in het artikel worden geplakt. Het is niet moeilijk, maar als je echt iets makkelijks wilt, raad ik nog steeds Wordpress aan. Voor mij is dit perfect!