Scholen open na lockdown?

image

De NOS kopt: “Unicef en 59 andere organisaties: open scholen en sluit ze niet weer” in een artikel vanmorgen.

Ik ben natuurlijk voor het openstellen van scholen zodat ook mijn kinderen gewoon naar school kunnen en het onderwijs kunnen genieten waar ze recht op hebben en dat gaat natuurlijk verder dan taal en rekenen, ook sociale vaardigheden en omgaan met anderen. Dat gezegd hebbende erger ik me mateloos aan de manier waarop ‘men’ hier mee om gaat.

De stelling die steeds op tafel komt:

Scholen open of scholen dicht?

In werkelijkheid hebben we niet zoveel aan die discussie. De scholen zijn nu dicht omdat het corona virus erg hard rond gaat in de leeftijdsgroep 5-12 (ik heb het even alleen over de basisscholen nu, al kun je dit betoog ook doortrekken naar de middelbare scholen in grote lijnen). De kinderen zelf worden er over het algemeen niet zo heel ziek van. Laten we voor het gemak wel even het kleine percentage gevallen longcovid achterwege waarbij kinderen langdurig klachten overhouden en maanden zo niet jaren niet normaal mee kunnen doen en naar school kunnen gaan.

Doordat het virus zo rond gaat onder de kinderen is het simpelweg wachten op het moment dat kinderen het mee naar huis nemen en hun ouders aansteken, welke het vervolgens weer verder verspreiden op kantoor en tijdens het winkelen in Belgie.

In hetzelfde artikel:

Volgens de organisaties speelt het belang van het kind een te kleine rol in de afwegingen over het coronabeleid. Kinderen worden gebruikt "als breekijzer", zegt directeur Suzanne Laszlo van Unicef Nederland in een verklaring: "Deze pandemie moet in de eerste plaats door volwassenen worden opgelost.”

Nee, het is ook in het belang van de kinderen om de virusdruk zo laag mogelijk te houden. Het is dus wel degelijk ook in het belang van de kinderen om even niet naar school te gaan.

Deze discussie leidt tot het al dan niet weer openstellen van de scholen zonder aanpassingen. Dat is niet waar we verder mee komen. We kunnen beter gebruik maken van de tijd die we nu hebben om te zorgen dat we veilig open kunnen en open kunnen blijven.

Eva Naaijkens, schoolleider van de Alan Turingschool, constateerde wel dat goede maatregelen om veilig les te geven op school vaak ontbreken: "Mooi zou zijn dat de discussie landelijk gevoerd wordt. Alle kinderen moeten daarvan profiteren." Dat vond ook veldepidemioloog Amrish Baidjoe: "Denk dan aan flinke aandacht voor ventilatie, en om te beginnen met CO2-meters in de klas en ramen open en dicht. Kijken of er mondneusmaskers kunnen worden gebruikt. Kleinere klassen of grotere ruimtes hanteren.”

Juist nu moeten we de tijd gebruiken om te zoeken naar alternatieve ruimtes waarin makkelijk een klas op 1,5 meter les kan krijgen. Maar ook inderdaad ventilatie op scholen in orde brengen en tal van andere maatregelen om te zorgen dat de scholen veilig worden en veilig blijven.

Als we dat goed doen, slaan we twee vliegen in 1 klap;

  1. De scholen kunnen weer veilig open en blijven open
  2. Het klimaat in de klas verbetert, ventilatie en luchtkwaliteit is daar al jaren een serieus probleem