LastPass → Myki

image

LastPass heeft bekend gemaakt geld te gaan rekenen voor gebruik van LastPass op zowel een computer als een mobiel apparaat zoals een smartphone.

Bekijk het bericht van Lastpass

Het is al eerder zo geweest dat je moest betalen als je naast de computer ook je wachtwoorden op je telefoon wilde gebruiken. Toen was het $12 per jaar ($1 per maand), wat ik ook lange tijd heb betaald omdat ik het wel handig vind om op mijn telefoon bij mijn wachtwoorden te kunnen en de prijs best laag was. Vervolgens is het lange tijd gratis geweest en nu wordt het dus weer betaald, maar voor een veel hoger bedrag.

De prijzen

image

De gratis versie — alhoewel hier staat "op al uw apparaten" — wordt na 16 maart dus voor je computer(s) of telefoon(s), niet beiden. In mijn geval komt dat neer op € 34,80 per jaar voor Premium of € 46,80 voor het hele gezin. Ik vind dat persoonlijk best veel geld voor alleen het onthouden van mijn wachtwoorden, want dat is alles wat ik met LastPass doe / deed.

Welkom Myki

Ik kwam een ander systeem tegen genaamd Myki. Het is ook een wachtwoord kluis met vergelijkbare functies zoals deze in Lastpass zitten zoals:

  • Wachtwoorden automatisch invullen
  • Genereren van veilige wachtwoorden
  • Delen van wachtwoorden

Echter is het systeem erachter heel anders. Waar je bij LastPass een account nodig hebt bij LastPass zelf en je wachtwoorden (op een veilige manier) worden opgeslagen op de servers van LastPass zodat je ze kunt synchroniseren met al je apparaten, slaat Myki alles lokaal op. Als je zoals in mijn geval de app download op Windows, stel je een pincode in en vervolgens kun je je wachtwoorden importeren of met de hand toevoegen. Ze staan dan allemaal op die computer, op een veilige manier opgeslagen.

Smartphone

Ik heb teven Myki geïnstalleerd op mijn telefoon en die kun je dan heel eenvoudig koppelen met de al geïnstalleerde Windows app via het scannen van een barcode. Vervolgens maak je ook op de smartphone een pincode aan (voor het gemak dezelfde, maar dat mag ook een andere zijn) en de wachtwoorden worden automatisch gesynchroniseerd, rechtstreeks tussen computer en telefoon. Dit blijft overigens behouden, dus als je op een later moment wachtwoorden wijzigt of toevoegt, komen ze vanzelf in de andere apparaten, echter nu zonder tussenkomst van servers op internet.

Browser extensie

De meeste wachtwoorden worden natuurlijk ingevuld in de internet browser. Er zijn extensies voor alle browsers bij Myki en nu heb je de keuze uit 2 mogelijkheden:

  1. Je browser extensie haalt de wachtwoorden uit de lokaal geïnstalleerde Myki app (rechtstreeks)
  2. Je browser extensie maakt verbinding met bijvoorbeeld je telefoon

Die 2e optie is vooral erg handig op kantoor. Daar heb ik mijn wachtwoorden ook nodig in de browser, maar ik heb mijn wachtwoorden niet lokaal op de computer nodig. Door eenvoudig eenmalig een barcode te scannen op mijn telefoon, is die browser gekoppeld aan mijn telefoon. Nu haalt de browser de wachtwoorden van mijn telefoon bij opstarten en zijn ze beschikbaar als ik ergens in moet loggen.

Migreren van LastPass naar Myki

Met omzetten ging heel snel. De stappen voor mij waren als volgt:

  • Download Myki op mijn Windows laptop
  • Download Myki op mijn telefoon
  • Koppel Myki door het eenmalig scannen van een barcode
  • Download de browser extensie (in mijn geval Chrome), deze heb ik gekoppeld aan de lokaal geinstalleerde app
  • Gebruik de "Import" functie in de browser extensie, kies LastPass en selecteer het geëxporteerde bestand uit LastPass

Boem! Alle wachtwoorden zijn geïmporteerd en beschikbaar op mijn laptop en op mijn telefoon.

Delen van wachtwoorden

Je kunt aan de hand van een ID wachtwoorden delen met anderen. Als iemand anders, bijvoorbeeld Saskia, ook Myki heeft, kun je het wachtwoord delen en is het beschikbaar voor allebei. Als het wachtwoord dan ergens wordt aangepast, is het meteen beschikbaar voor alle anderen.

Kortom, het kan helemaal gratis!